Kezdőlap > News and politics > Szárnyal a Red Hat

Szárnyal a Red Hat

2005. szeptember 29. csütörtök
Ma voltam egy Oracle konferencián, ahol ismertették az új, a 10g R2 képességeit. Az alábbiakat is ott hallottam.

Jelenleg a RedHat az egyetlen Linux-os vállalat a világon, amelyik nyereséges. Ráadásul pár hónapja ez lett az Oracle fő fejlesztői platformja (előtte a Solaris volt).

(ha jól olvastam, akkor a legolcsóbb RedHat ES szerver verzió 73000 Ft., melyhez igen rövid támogatás jár, a legdrágább pedig az RedHat AS szerver verzió 520000 Ft., amihez teljes telefonos és email támogatás is jár, meg minden)

Az Oracle csak ezt a két RedHat, illetve a SuSE Enterprise Server Linux-ot támogatja. Ha NEM erre telepíted az adatbázis-szervert, akkor biz’a hiba esetén eltolhatod a biciklit a sarokba (merthogy szóba se állnak majd veled).

A RedHat pár hónapja növelte a támogatási életciklusát 7 évre. Nincs felhasználói licenc, viszont érdekes, hogy van szoftverkövetési díj-féle, amit évente meghosszabbíthatsz és minden verzióra vonatkozik (cserébe
letöltheted a javításokat – asszem).

No, akkor hajrá! Szeretem, ha egy cég pénzt csinál a szoftverből (akkor is, ha az egy Linux).

"A Red Hat az elemzői várakozásokat felülmúló bevételről és nyereségről számolt be. Az augusztus 31-én zárult második pénzügyi negyedévben a Linux-disztribútor forgalma 42 százalékkal 65,7 millió dollárra ugrott,
nyeresége 35 százalékkal 16,7 millió dollárra, részvényenként 9 centre emelkedett. A First Call által megkérdezett szakértők átlagosan 64,9 milliós forgalomra és részvényenként 7 centes profitra számítottak.

A vállalat elnök-vezérigazgatója, Matthew Szulik elmondása szerint elégedett az eredményekkel, a Red Hat ugyanis növelte bevételét, nyereségét, eredményhányadát és a cash flowját. Piaci elemzők is el voltak ragadtatva a vállalat teljesítményétől, noha többen hiányolták, hogy a Red Hat a kitűnő eredmények nyomán nem módosította éves prognózisát.

Szulik elmondta, a Red Hat a második pénzügyi negyedév során piaci részesedést nyert más operációs rendszerek és más Linux-disztribúciók kárára. A negyedév során a vállalat 12 ezer új ügyfelet szerzett, az utolsó három negyedévben összesen 37 ezren csatlakoztak a Red Hat-felhasználók táborához.

A jelenleg is tartó, novemberben véget érő negyedévre a Red Hat vezetői 70-71 millió dolláros bevétel mellett 9-10 centes részvényenkénti eredményt várnak, a First Call által megkérdezett szakértők azonban átlagosan csak részvényenkénti 8 centes profitot jeleznek előre 69 millió dolláros forgalom mellett."

Eredeti hír itt.

Kategóriák:News and politics